Maatschappelijk betrokken ondernemen

Het KringloopCentrum als leer/werkbedrijf

Accreditatie leer/werkbedrijf

Praktijkervaring is een onmisbaar onderdeel van een beroepsopleiding, met alleen theorie kom je er niet. De wet schrijft voor dat MBO-leerlingen hun Beroeps Praktijkvorming (BPV) krijgen op een erkend leerbedrijf. KringloopCentrum BA-BU-NIJ wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze leerlingen.

 

Wat kunt u van ons verwachten als leerbedrijf? Voor een goede begeleiding bieden wij u een pro-actieve rol in de begeleiding van leerlingen. Wij hebben een krachtige leercultuur en door het volgen van cursussen of trainingen  zijn wij bekwaam als praktijkopleider. Wij leiden structureel leerlingen op. Ieder schooljaar kunnen wij 1 of meerdere leerlingen begeleiden. Wij leveren een actieve bijdrage in de samenwerking tussen school, bedrijf en Aequor. Het hebben van een erkenning staat voor kwaliteit en meerwaarde.

 

KringloopCentrum BA-BU-NIJ is gecertificeerd bij KennisCentrum Handel (KCH) en Aequor. 


Re-integratie

KringloopCentrum BA-BU-NIJ biedt plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit betekent dat bv. mensen met een uitkering door de gemeente Baarn, Bunschoten of Nijkerk geplaatst worden bij het KringloopCentrum om een re-integratietraject te doorlopen.

 

Het doel hiervan is om arbeidsgewenning op te doen. Het KringloopCentrum blijkt hiervoor een goede omgeving.

 

Wij werken echt samen met mensen en kijken naar oplossingen, we gaan uit van gelijkwaardigheid. Veel mensen zijn na hun stage bij ons KringloopCentrum weer in de reguliere arbeidsmarkt aan de slag gegaan. 


Reclassering/werkstraffen

Werkstraffen verkleinen de kans op terugval in crimineel gedrag. Dit komt omdat werkgestraften niet, zoals bij een gevangenisstraf, huis en haard verliezen, maar in de maatschappij blijven functioneren. En de werkstraf biedt een kans voor de werkgestrafte om iets terug te doen voor de samenleving. Dat de werkstraf tot minder recidieven leidt blijkt ook uit onderzoek. Daders met een werkstraf recidiveren maar liefst 47% minder vaak dan kort gestrafte gedetineerden.

 

KringloopCentrum BA-BU-NIJ werkt samen met Reclassering Nederland en is een projectplaats voor de Reclassering. Het KringloopCentrum wil een bijdrage leveren aan het kunnen blijven functioneren van mensen met een werkstraf. Onze begeleider houdt in de gaten of de medewerker goed samenwerkt en of de werkstraf juist wordt uitgevoerd: gedisciplineerd en gemotiveerd. Het KringloopCentrum vervult deze taak met respect voor en duidelijkheid naar de medewerker. 


KringTex

KringTex is een zelfstandig textielsorteerbedrijf, in 2000 opgericht door KringloopCentrum BA-BU-NIJ en KringloopCentrum Amersfoort-Leusden, en aanvankelijk gevestigd in Soest. Na een aanmerkelijke groei is KringTex in 2004 verhuisd naar Amersfoort. KringloopCentrum BA-BU-NIJ is voor 50% aandeelhouder van KringTex.

 

KringTex probeert zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een werkplek te geven: voor het opdoen van werkervaring, voor arbeidsreïntegratie projecten en stagiaires. Ook worden er vaak werkplaatsen aangeboden voor mensen die door de Reclassering en Raad voor de Kinderbescherming worden doorverwezen. KringTex biedt dus werk aan mensen met verschillende achtergronden en doelen. Onder professionele begeleiding op maat blijken deze mensen vaak tot veel meer in staat dan in eerste instantie werd aangenomen!

Sociale projecten

Eén Tegen Eenzaamheid

In samenwerking met een Eén tegen Eenzaamheid organiseren wij verschillende activiteiten om (eenzame) inwoners van Baarn met elkaar in verbinding te brengen. Zo hebben we op 1 oktober 2022 - Nationale Kringloopdag én in de Week tegen Eenzaamheid - een Vintage Tour georganiseerd. We nodigden mensen uit om samen met iemand die ze lang niet hadden gesproken langs onze 3 KringloopCentra's te gaan om 

om lekker te struinen, achter de schermen te kijken, mee te draaien aan het rad van fortuin voor mooie kortingen en op de foto te gaan in de leuke vintage fotohoek. 


Dream School

 

In het NPO 3-programma DREAM SCHOOL!  worden schoolverlaters geholpen om aan de ontwikkeling in hun leven te werken. In 2022 kwamen aantal leerlingen uit het programma een dag stage lopen bij ons. Heb je de aflevering gemist? Je kunt 'm hiernaast terugkijken.


Stichting Happy Kids - Happy People

Happy Kids – Happy People creeërt een ontmoetinsplek met een breed scala aan multifunctionele doeleinden voor volwasssenen, kinderen, ouders, ouderen, nieuwkomers, alleenstaanden, re-integratie, waarbij verbinding wordt gezocht tussen de verschillende doelgroepen. We verzamelen op wekelijkse basis artikelen (speelgoed, verzorgingsartikelen, decoratie en accessoires,  schoolspullen) in en doneren dit aan de stichting.