Het KringloopCentrum als leer/werkbedrijf
Praktijkervaring is een onmisbaar onderdeel van een beroepsopleiding, met alleen theorie kom je er niet. De wet schrijft voor dat MBO-leerlingen hun Beroeps Praktijkvorming (BPV) krijgen op een erkend leerbedrijf. KringloopCentrum BA-BU-NIJ wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze leerlingen.
Wat kunt u van ons verwachten als leerbedrijf? Voor een goede begeleiding bieden wij u een pro-actieve rol in de begeleiding van leerlingen. Wij hebben een krachtige leercultuur en door het volgen van cursussen of trainingen zijn wij bekwaam als praktijkopleider. Wij leiden structureel leerlingen op. Ieder schooljaar kunnen wij 1 of meerdere leerlingen begeleiden. Wij leveren een actieve bijdrage in de samenwerking tussen school, bedrijf en Aequor. Het hebben van een erkenning staat voor kwaliteit en meerwaarde.
KringloopCentrum BA-BU-NIJ is gecertificeerd bij KennisCentrum Handel (KCH) en Aequor.
KringloopCentrum BA-BU-NIJ biedt plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit betekent dat bv. mensen met een uitkering door de gemeente Baarn, Bunschoten of Nijkerk geplaatst worden bij het KringloopCentrum om een re-integratietraject te doorlopen.
Het doel hiervan is om arbeidsgewenning op te doen. Het KringloopCentrum blijkt hiervoor een goede omgeving.
Wij werken echt samen met mensen en kijken naar oplossingen, we gaan uit van gelijkwaardigheid. Veel mensen zijn na hun stage bij ons KringloopCentrum weer in de reguliere arbeidsmarkt aan de slag gegaan.
Werkstraffen verkleinen de kans op terugval in crimineel gedrag. Dit komt omdat werkgestraften niet, zoals bij een gevangenisstraf, huis en haard verliezen, maar in de maatschappij blijven functioneren. En de werkstraf biedt een kans voor de werkgestrafte om iets terug te doen voor de samenleving. Dat de werkstraf tot minder recidieven leidt blijkt ook uit onderzoek. Daders met een werkstraf recidiveren maar liefst 47% minder vaak dan kort gestrafte gedetineerden.
KringloopCentrum BA-BU-NIJ werkt samen met Reclassering Nederland en is een projectplaats voor de Reclassering. Het KringloopCentrum wil een bijdrage leveren aan het kunnen blijven functioneren van mensen met een werkstraf. Onze begeleider houdt in de gaten of de medewerker goed samenwerkt en of de werkstraf juist wordt uitgevoerd: gedisciplineerd en gemotiveerd. Het KringloopCentrum vervult deze taak met respect voor en duidelijkheid naar de medewerker.
KringTex is een zelfstandig textielsorteerbedrijf, in 2000 opgericht door KringloopCentrum BA-BU-NIJ en KringloopCentrum Amersfoort-Leusden, en aanvankelijk gevestigd in Soest. Na een aanmerkelijke groei is KringTex in 2004 verhuisd naar Amersfoort. KringloopCentrum BA-BU-NIJ is voor 50% aandeelhouder van KringTex.
KringTex probeert zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een werkplek te geven: voor het opdoen van werkervaring, voor arbeidsreïntegratie projecten en stagiaires. Ook worden er vaak werkplaatsen aangeboden voor mensen die door de Reclassering en Raad voor de Kinderbescherming worden doorverwezen. KringTex biedt dus werk aan mensen met verschillende achtergronden en doelen. Onder professionele begeleiding op maat blijken deze mensen vaak tot veel meer in staat dan in eerste instantie werd aangenomen!
Sociale projecten
Met trots ondersteunen we bij Kringloop Baarn nieuwkomers in onze gemeenschap via ons naai- en textielproject, opgezet in samenwerking met VluchtelingenWerk. Wethouder Steven de Vries bracht laatst een bezoek en kreeg een kijkje in de waardevolle activiteiten die hier elke vrijdag plaatsvinden. Tijdens het project maken de deelnemende vrouwen producten van hergebruikte materialen en doen klein verstelwerk voor onze klanten. Hiermee ontwikkelen ze praktische vaardigheden en werken ze tegelijkertijd aan hun Nederlands met hulp van onze wekelijkse taalcoaches. Voor velen is dit een mooie stap richting meer zelfredzaamheid en participatie. Wij zijn dankbaar voor de positieve impact die dit project heeft. Wil je het project steunen? We kunnen altijd extra naaimachines en materialen gebruiken. Of misschien wil je je wel inzetten als taalcoach? Gewoon een gezellig praatje maken wordt ook erg op prijs gesteld door de vrouwen. Alle hulp is welkom!
Happy Kids – Happy People creeërt een ontmoetinsplek met een breed scala aan multifunctionele doeleinden voor volwasssenen, kinderen, ouders, ouderen, nieuwkomers, alleenstaanden, re-integratie, waarbij verbinding wordt gezocht tussen de verschillende doelgroepen. We verzamelen op wekelijkse basis artikelen (speelgoed, verzorgingsartikelen, decoratie en accessoires, schoolspullen) in en doneren dit aan de stichting.
In samenwerking met een Eén tegen Eenzaamheid organiseren wij verschillende activiteiten om (eenzame) inwoners van Baarn met elkaar in verbinding te brengen. Zo hebben we op 1 oktober 2022 - Nationale Kringloopdag én in de Week tegen Eenzaamheid - een Vintage Tour georganiseerd. We nodigden mensen uit om samen met iemand die ze lang niet hadden gesproken langs onze 3 KringloopCentra's te gaan om
om lekker te struinen, achter de schermen te kijken, mee te draaien aan het rad van fortuin voor mooie kortingen en op de foto te gaan in de leuke vintage fotohoek.
In het NPO 3-programma DREAM SCHOOL! worden schoolverlaters geholpen om aan de ontwikkeling in hun leven te werken. In 2022 kwamen aantal leerlingen uit het programma een dag stage lopen bij ons. Heb je de aflevering gemist? Je kunt 'm hiernaast terugkijken.